Wednesday, January 30, 2013

Sebulan jer lagi.....


hai...hai...hai.... :) tengah free...
sebulan jer lagi, pejam celik..pejam celik....dah 2bulan aku praktikal luaran... Alhamdulillah... 2 bulan je cukup buat aku rasa mcm staff betul kat office.!! yeah!! Terbaaaikkk! hehehe..... banyak pengalaman dapat aku kutip, yang kecik besar masalah pn aku dapat tau. Alhamdulillah.... lepas habis praktikel ni, maka...habislah aku Diploma :) inshaallah~ 

( sambung degree ni...ehem...ehem....inshaallah )

ok! first of all....aku praktikal kat Pejabat Tanah dan Daerah Kecil Rengit :) terletak kat Bandar Rengit, Batu Pahat. Kalau tempat aku belaja dulu, ada Sg.Rengit, ha....! kampung aku pulak... terletak di Rengit Batu Pahat. Seronok...bangunan pejabat besar dan luas,  makanan kat kantin nya pun sedap2..!!
nama pun Pejabat tanah, mcm2 hal yang berkaitan tanah semua aku dapat tau. Best :)
  ada beberapa sebab kenapa aku pilih praktikal kat sana....



Bersama junior.... comel kan...?? :D hikhik..
pintu belakang tu, la office aku... :) .











 Pertama sekali ialah, dekat...! ngn rumah, lebih kurang dalam 10km kot..! :) xdela jauh sangat kan, ....drive kereta 10 minit dah sampai...Suria.fm la selalu yg teman aku pagi2....  hehehe... sebab kedua, aku nak belajar pasal hal tanah2 ni, termasuklah tanah pusaka, tanah kerajaan, tanah kurniaan, lot, tanah rizab, dan paling best nak belaja pasal cara mengukur tanah..! bahasa omputihnyer, Land Surveyor.. :)  tentang tanah-tanah ni, termasuk dalam ilmu agama jugak sebab, kalau kita tak tahu tentang
ilmu Faraid, susah gamaknye nk urusakan :)  bahagian lelaki berapa bahagian..., perempuan berapa bahagian...semua tu kene tahu :) 
ce bayangkan..... tak semua orang berpeluang untuk dapat ilmu itu, dan aku berpeluang.....
menimba ilmu baru.... :) 




Ini beberapa keping gambo aku boleh share, tak banyak....tapi boleh lar.....haha


ehem...ehem... belaja Kos  Office Management, tapi jadi Land Surveyor :) heheh...






kadang2 rasa stress...apepan tetap senyum..:) 

muke macam orang ada projek beruta2 jer kan... :) 
Finish Office Hour :) masa untuk balik rumah......

Tengok..berkerut dahi.......betapa sibuknya nye la hai......

ini masa kerja x banyak...jadi relax-relax sat,
berseri-seri muka....haha 

mengecop rasmi dalam borang sambil semak lengkap x lengkap borang permohonan......

ini.....masuk kebun, No hal bagi aku sebab..... dah biasa :) 
Dgn adik2 junior praktikle...*muke aku mcm budak lepasan SPM..!! 

ini bersama salah seorang tenaga pengajar.... haha~ 



Berehat sebentar bersama KitKat :) hahaha~ penat woo...
ce bayangkan........adeh! penat, berat..
 !



setiap hari Rabu pagi, kami bersihkan kawasan luar  pejabat.  1 jam jer :) 


ini la serba sedikit yg aku boleh share.... hehehe..
Ok..actually, atas permintaan ayah aku jugak la aku praktikel kat sini. Ayah nak salah sorang anak2nya tahu pasal tanah ni, sebab Penting untuk masa depan  katanya...jadi....semuanya kerana Ayah :) terima kasih ayah, mak~!! doakan ankmu ini berjaya dalam pelajaran dan kehidupan :) 


lain masa aku post cerita lain k :) 



kata laluan :

'' x ada perkara yang mengembirakan selain dapat restu mak ayah''

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete